بتن اکسپوز

بتن اکسپوز چیست؟ بتن های پیش ساخته ای که به شکل پنلی و با ضخامت بین ۲٫۵ تا ۵ سانتیمتر تولید شده و رنگ و ابعاد و طرح های مختلفی دارند بتن اکسپوز می گویند که بعد از آنها هیچ کار دیگری انجام نمی شود. به عبارت دیگر بتن اکسپوز، پوشش نهایی ساختمان های اداری و مسکونی و تجاری در نمای داخلی و خارجی است. یکی از دلایل مهم بتن اکسپوز این است که کمترین نیاز به انواع افزودنی بتن را دارد. به عبارتی مقاومت بیشتری دارد و مصالح دیگری بر روی آن کار نمی شود. همچنین مقرون به صرفه تر بودن هزینه های آن باعث شده در پروژه های معماری ارجحیت داشته باشد. در ادامه بیشتر با بتن اکسپوز، ویژگی و مزایا و کاربردهای آن آشنا خواهید شد.

بتن اکسپوز

کاربردهای بتن اکسپوز

در بخش قبلی در رابطه با اینکه نمای بتن اکسپوز چیست صحبت کردیم اما اینکه فقط برای نما کاربرد دارد یا خیر در این قسمت بررسی خواهیم کرد.

  • سطح کاملا صاف و صیقلی دارد بنابراین نه تنها در نمای خارجی بلکه در نمای داخلی هم به کار می رود.
  • با توجه به اینکه این نوع بتن برای نصب به هیچ گونه تجهیزات و دستگاه های خاصی مثل پمپ بتن نیاز ندارد استفاده از آن کاملا اقتصادی و مقرون به صرفه است
  • از این نوع بتن می توا برای پیاده روها و مسیرهای ماشین رو هم استفاده نمود اما برای اینکه جلا و رنگ اولیه خود را از دست ندهد باید از شرکت مجری طرح بخواهید دستورالعمل های مربوطه را آموزش دهند
  • برای ساخت ساختمان های مدرن یکی از بهترین گزینه هاست
  • در کفپوش باغ ها، پوشش دیوار حصارها و سازه های زیبا کننده پارک ها قابل استفاده است
  • نیازی به ژل میکروسیلیس برای آب بندی ندارد و مقاومت ذاتی آن در برابر آب و نفوذ نم و رطوبت باعث شده در اطراف سازه های آبی و حتی استخرها هم استفاده شود
  • پنل های بتن اکسپوز ابعاد گوناگونی دارند و بنابراین می توان به جای سنگ و آجر استفاده نمود. ضخامت این پنل ها عموما بین ۲٫۵ تا ۵ سانتیمتر است اما امکان سفارش ضخامت های بیشتر برای مکان های پرترددی که به عنوان کفپوش استفاده می شوند وجود دارد
  • کاربردهای بتن اکسپوز

ویژگی ها و مزایای بتن اکسپوز

مواد تشکیل دهنده بتن اکسپوز و شیوه ساخت آن باعث شده نه تنها کاربردهای زیادی داشته باشد بلکه کاملا هم مقرون به صرفه باشد. اما این کاربردها دقیقا ناشی از چه ویژگی هایی است و چرا تا این اندازه به یکباره شاهد افزایش استفاده از این نوع بتن بوده ایم؟ در ادامه بیشتر در خصوص مزایا و ویژگی های بتن اکسپوز صحبت می کنیم:

  • طول عمر بسیار بالایی دارد و هیچ گاه لایه بتنی آن قدیمی نمی شود بنابراین هر زمان بخواهید لایه جدیدی از این نوع بتن را بر روی تایل های قدیمی قرار دهید به کمترین میزان چسب بتن نیاز پیدا خواهید کرد
  • مقاومت عالی در برابر اشعه UV دارد
  • تغییرات رنگ آن در طول زمان محسوس نیست و به دلیل رنگی که دارد به سختی مشخص است
  • عایق صوتی و حرارتی مناسبی است
  • با اقلیم های مختلف سازگار است و دچار خوردگی سولفات نمی شود بنابراین نیازی به استفاده از بتن ضد سولفات نیست
  • سرعت نصب و اجرای بالایی دارد بنابراین در پروژه هایی که محدودیت زمانی وجود دارد بسیار مناسب است
  • به دو روش خشک و دوغابی قابل نصب است
  • به دلیل اینکه ساختار یکپارچه و از پیش ساخته دارد مشکلاتی از لحاظ میزان روانی بتن به وجود نمی آید بنابراین نیازی هم به روان کننده و فوق روان کننده بتن بجز مقادیری که در تهیه آن نیاز است نخواهید داشت
  • امکان رنگ کردن آن وجود دارد تا براساس سبک معماری به راحتی تطبیق پیدا کند
  • نسبت به سایر مصالح وزن کمتری دارد به همین دلیل فشار و بار مرده زیادی به فونداسیون وارد نمی کند
  • بتن اکسپوز قیمت مناسبی دارد و سبب کاهش هزینه های عمرانی ساخت و ساز می شود
  • قابلیت برش کاری در هنگام نصب
  • ویژگی ها و مزایای بتن اکسپوز

بتن اکسپوز در دکوراسیون داخلی

برخلاف تصور و باور عموم مردم، بتن اکسپوز در دکوراسیون داخلی هم کاربرد دارد. به عنوان مثال برای دیوارهای داخلی می توان از این نوع بتن ها با رنگ دلخواه استفاده نمود. همچنین می توان از طرح چوب استفاده نمود تا ظاهر و ماهیت سرد آن را تغییر دهد. حتی گاهی اوقات از ترکیب چوب و بتن اکسپوز هم استفاده می کنند.

علاوه بر دیوارهای داخلی، می توان در کف ساختمان و پله ها نیز استفاده نمود اما توجه داشته باشید که پله های بتنی باید با نرده های چوبی باشد تا ترکیب رنگ های روشن و گرم با ماهیت سرد بتن و هارمونی ایجاد شده تعادل ایجاد نماید.

بتن اکسپوز در محوطه سازی و روف گاردن هم در دکوراسیون داخلی قابل استفاده است. با توجه به طول عمر بسیار بالا، محوطه شما ماندگارتر خواهد شد. اگر علاقه مند به گل و طبیعت هستید، فلاورباکس هم قابل ساخت خواهد بود.

بتن اکسپوز در دکوراسیون داخلی

انواع بتن اکسپوز

بتن اکسپوز در اصل و ماهیتا صاف و صیقلی است اما بسته به کاربردهای گوناگونی که دارد و در دکوراسیون داخلی هم استفاده می شود می توان برحسب سلیقه و براساس سبک معماری انواع آن را سفارش داد. انواع بتن اکسپوز براساس نوع بافت عبارتند از:

  • بافت شن نما و زبر

این نوع بافت برای نمای خارجی مناسب است که معمولا به رنگ های سفید روشن یا کرمی است. با این حال برای دکوراسیون داخلی هم قابل استفاده است

  • بافت پارچه ای

این نوع بافت مناسب دکوراسیون داخلی است که عموما برای سالن اصلی یا اتاق خواب ها قابل استفاده است

  • بافت طرح چوب

طرح چوب بتن اکسپوز در رنگ و مدل های مختلف هم برای نمای داخلی و هم نمای خارجی کاربرد دارد. حتی می توان برای محوطه سازی و ساخت روف گاردن هم استفاده نمود.

در طبقه بندی دیگر انواع بتن اکسپوز برحسب نوع کاربرد عبارتند از:

  • SB1

مربوط به انواعی است که نیاز به الزامات و پیش نیازهای خاصی برای نصب ندارد که این مدل ها عموما برای دیوارهای زیر زمین یا ساختمان های تجاری استفاده می شوند

  • SB2

مدل هایی از بتن اکسپوز که الزامات و پیش نیازهای معمولی برای نصب دارند و قابل استفاده در راه پله ها و پلکان یا دیوارهای نگهدارنده هستند

  • SB3

مربوط به مدل هایی از بتن اکسپوز با کاربردهای خاص و ویژه است که عموما در نمای ساختمان استفاده می شوند

  • SB4

این نوع بتن نیاز به الزامات خاصی برای نصب دارد و به عنوان بخشی از اجزای ساختمان استفاده می شود

انواع بتن اکسپوز

طرز تهیه بتن اکسپوز

روش تهیه بتن اکسپوزی که قرار است در نمای خارجی و داخلی و کلیه سازه های نام برده شده استفاده گردد بسیار مهم است. هر چقدر استانداردها (ASTM-C157) و ضوابط بهتر رعایت شوند کیفیت و پایداری و طول عمر آن بیشتر خواهد شد. اصطلاحا به مراحل تولید، طرح اختلاط بتن اکسپوز هم می گویند.

بتن اکسپوز ترکیبی از سیمان، سنگدانه شن و ماسه، آب، افزودنی های بتن و روان کننده هاست و نیازی به الیاف بتن نیست. بنابراین مواد ساخت آن با بتن معمولی یکسان است اما به دلیل نوع ساختار و کاربرد خاصی که دارد باید کاملا در برابر شرایط محیطی از خود مقاومت بالا نشان دهد.

به همین دلیل برای استحکام بالاتر، پس از قالب گیری در ابعاد تایل سفارش داده شده، از ویبراتور برای به لرزش در آوردن آن استفاده می کنند. فایده این کار این است که حباب های بین لایه های مختلف بتن خارج می شود و استحکام ساختاری و پیوند بین لایه ها را تقویت می کند.

با این حال نباید زمان اختلاط بیشتر از ۱۰ دقیقه شود چون سبب لغزیده شدن دانه های ماسه و سیمان و جدا شدن آنها از یکدیگر خواهد شد که نتیجه آن عدم یکنواختی بتن اکسپوز است. در طرز تهیه بتن اکسپوز باید دقت داشت که قالب ها حتما درزگیری شده باشند و از روغن های مناسب استفاده شود.

طرز تهیه بتن اکسپوز

جزئیات اجرای بتن اکسپوز

همانطور که گفته شد بتن های اکسپوز بصورت تایل های از پیش ساخته هستند بنابراین نیازی به تجهیزات خاص و روش هایی مثل شاتکریت نیست. بنابراین سوالی که ایجاد می شود این است که نحوه نصب بتن اکسپوز چگونه است و چه مراحلی دارد:

  • ابتدا نقشه معماری نما ایجاد می شود تا به شکل سه بعدی تمامی زوایای آن بررسی گردد
  • سپس نقشه های Shop Drawing براساس ابعاد تایل های بتن اکسپوز آماده می شود
  • پس از تأیید مراحل قبلی توسط کارفرما، نقشه های اجرایی فاز دو معماری آماده سازی می گردند
  • برنامه زمان بندی تعیین می شود
  • عملیات نصب شروع می شود که به دو روش خشک و دوغابی است. در روش خشک می توان به صورت پیچی یا جوشی نصب را انجام داد. همچنین می توان نحوه نصب بتن اکسپوز را به دو روش درجا یا تایل پیش ساخته هم تعیین کرد. طبق تجربه مشتریان، اگر سازه اسکلت ساختمان از نوع فلزی است، تایل های پیش ساخته مناسب هستند اما اگر این بتن نقش سازه و نما را با هم دارد به شکل درجا ریخته شود بهتر است. که در این صورت برخی افزودنی ها مثل ضد یخ بتن هم استفاده خواهند شد.

نکات خرید بتن اکسپوز

با توجه به اینکه بتن اکسپوز عمدتا به شکل تایل پیش ساخته استفاده می شود نیازی به آزمایش اسلامپ بتن نیست اما نکاتی که در رابطه با خرید این نوع بتن باید در نظر داشته باشید عبارتند از:

  • جزئیات اجرایی

نحوه نصب بتن اکسپوز تحت تأثیر فاکتورهایی مثل جنس دیوار، محدودیت های نصب، متراژ دیوار و ابعاد آن، ملاحظات ایمنی و غیره است. براساس این عوامل شیوه نصب و نوع آن هنگام خرید مشخص می گردد

  • طرز تهیه

بسیار مهم است که طرز تهیه بتن اکسپوز بسیار دقیق و مهندسی شده صورت گرفته باشد. هر چقدر کیفیت ساخت بالاتر باشد، دوام و ماندگاری، زیبایی بصری، سادگی در نصب و کاهش میزان تابیدگی و ناشاقولی کمتر خواهد شد.

  • میزان تغییر رنگ و اندازه

بتن را باید محصولی طبیعی به حساب آورد هر چند ساخته دست انسان است. در طول زمان نمای بتن اکسپوز خشک دچار تغییر رنگ و اندازه خواهد شد که کاملا طبیعی است اما اگر روش تولید آن اصولی بوده باشد این میزان بسیار ناچیز خواهد بود

  • میزان ناخالصی

هر چقدر میزان ناخالصی و حباب های ریز هوا در ساختار بتن اکسپوز کمتر باشد کیفیت آن بیشتر است. در این رابطه جهت اطمینان بالا فقط شرکت های معتبر را برای خرید انتخاب کنید.

قیمت بتن اکسپوز

قیمت پنل بتن اکسپوز که به شکل تایل های پیش ساخته تولید می شوند به عوامل زیر بستگی دارد:

  • تایل

کیفیت، طرح و ابعاد و رنگ و طرح تایل ها یکی از عوامل اصلی تعیین کننده قیمت بتن اکسپوز است. کیفیت تایل هم تحت تأثیر میزان تاب دیدگی، دقت در گونیا کردن گوشه ها، یکدستی ساختاری، شیوه ساخت دقیق و کیفیت قالب ها، استفاده از بتن الیاف دار و شیوه اختلاط است. همچنین قیمت بتن اکسپوز طرح چوب نسبت به معمولی بیشتر است.

  • حق الزحمه

روش نصب به شکل خشک و دوغابی بر روی قیمت نهایی بتن اکسپوز تأثیر می گذارد. هر چقدر شیوه نصب بهتر و حرفه ای تر باشد هزینه نصب بیشتر خواهد شد.

  • تجهیزات نصب

با اینکه برای نصب و آماده سازی نیاز به تجهیزات و مواد مختلفی مثل آب بند بتن نیست اما هر دو روش خشک یا دوغابی تجهیزات مشخصی نیاز دارند که بر روی هزینه کلی محاسبه می شوند.

سؤالات متداول

بتن اکسپوز چیست؟

به تایل های بتنی پیش ساخته ای که در انواع رنگ، ابعاد، بافت و طرح های گوناگون تولید می شوند و به روش های خشک و دوغابی قابل نصب هستند می گویند.

کاربرد بتن اکسپوز در دکوراسیون داخلی کجاست؟

از این نوع بتن می توان به عنوان پوشش دیوارهای داخلی، پلکان و راه پله، کف سازی محوطه، روف گاردن و زیرزمین استفاده کرد.

چند نوع بتن اکسپوز وجود دارند؟

انواع بتن اکسپوز برحسب نوع بافت و نوع کاربرد طبقه بندی می شوند. نوع بافت به مدل های شن نما و زبر، پارچه ای، طرح چوب و غیره و برحسب نوع کاربرد به انواع SB1 تا SB4 تقسیم بندی می شود.

هزینه خرید و نصب بتن اکسپوز چقدر است؟

قیمت بتن اکسپوز به عواملی مثل مدل تایل ها و انواع آن، هزینه نصب و روش اجرا و تجهیزات مورد نیاز برای نصب بستگی دارد.

reckli.com

exposeconcrete.com

apexconcrete

coastcrete.com

propertydivision

brisbanedecorativeconcrete.com

conceptconcrete.com

everything-about-concrete.com

alblairconstruction.com

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *